Stappenplan: Hoe lak je een houten binnendeur?

Voorbereiding

Wil je je deuren een nieuw laagje verf geven, dan vraagt dat wel wat voorbereiding. Alles hangt natuurlijk ook af van de toestand waarin je deur zich bevindt. Controleer de deur op beschadigingen en repareer ze eerst. Gaatjes vul je met een houtvuller, krasjes vul je met een lakplamuur.

 

Ontvetten en lichtjes opschuren

In het allerbeste geval is de huidige verflaag op je deur nog in goede staat en wil je gewoon een ander kleurtje. In dit geval volstaat het om het deurblad eerst grondig te ontvetten (zelfs bij nieuw hout). Je gebruikt hiervoor een geschikte ammoniak-vervanger. Ammoniak ruikt slecht en het irriteert de luchtwegen en de ogen. Je kan ook een ontvettende zeep gebruiken. Ontvetten is belangrijk omdat je anders teveel schuurpapier nodig hebt.

Voor het schuren gebruik je een fijn schuurpapier met korrel P220 of P240. Het volstaat om het oppervlak een beetje op te ruwen of lichtjes te breken. Dat is nodig voor de goede hechting van de verf. Schuur in één richting van boven naar beneden. Het is heel belangrijk om na het schuren goed af te stoffen. Dat wordt wel eens vergeten en dan hecht de verf niet.

 

Bestaande verflagen verwijderen

Heb je een deur met gebarsten verflagen, dan moet je die eerst helemaal verwijderen. Anders krijg je achteraf geen perfect resultaat. Gebarsten verflagen zijn het gevolg van een gebrek aan elasticiteit. Het is noodzakelijk dat een verflaag elastisch is en blijft. Zo kan ze het krimpen en uitzetten van de ondergrond volgen. In oudere woningen zit er vaak een te dikke laag verf op de deuren. Die kan de krimp en rek niet goed volgen en zo ontstaan er barstjes.

Ook bij het veranderen van verfsoort (vb. van verf op basis van solventen naar verf op waterbasis) is het nodig de oude verflaag te verwijderen.

Hoe? Een dun laagje verf kan je al schurend weghalen. Zit er meer verf op het oppervlak, dan kan je kiezen voor chemisch of thermisch verf verwijderen. Hout helemaal terug blank maken door het te logen of te stralen kan ook, maar dan heb je een professionele installatie nodig: iets voor een gespecialiseerd bedrijf.

Chemisch verwijderen

Verfafbijtmiddelen zijn heel doeltreffend, maar ook agressief. Dus je kan maar beter je huid en je ogen goed beschermen met geschikte handschoenen en een veiligheidsbril. Afbijtmiddelen zijn makkelijk te gebruiken en werken snel. Ze maken de te verwijderen lagen zacht. Zo kan je ze met een verfschraper of afsteekmes weghalen.

1. Breng een dikke laag afbijtmiddel aan met een verfkwast. Reken zo’n halve liter per m². Je vindt vloeibare middelen, maar een gelvorm is praktischer.

2. Laat inwerken. De duur kan sterk verschillen naargelang het oppervlak.

3. Hou het middel steeds nat. Dek indien mogelijk af met een plasticfolie.

4. Herhaal indien er nog verf achterblijft.

5. Schuur loszittende verfresten weg met een schuurblokje.

6. Hout spoel je na met white spirit.

 

Thermisch verwijderen

Een heteluchtpistool is het meest geschikt om verf of vernis te verwijderen. Je loopt dan minder risico de ondergrond te verbranden, dan wanneer je een gasbrandertje zou gebruiken. Zo een pistool wordt geleverd met een aangepast mondstuk en de temperatuur is instelbaar. Je kan het trouwens ook gebruiken om PVC te buigen of kunststof krimpkousjes te smelten. Een elektrische verfstripper kan tot 600° C heet worden. Draag daarom steeds hittebestendige handschoenen; ook bij het monteren van hulpstukken.

Het gebruik van dit soort toestellen is eenvoudig:

1. Hou het pistool op 10 cm van het te behandelen oppervlak, of gebruik het bijgeleverde hulpstuk.

2. Wanneer de coating zacht en bruin wordt, moet je die enkel nog met een afsteekmes of verfkrabber verwijderen. Houd het apparaat nooit te lang op dezelfde plek omdat je dan schroeiplekken kan maken. Gebruik ook geen heteluchtpistool op fijn lijstwerk of op groeven: je zou het hout kunnen verkolen.

3. Herhaal indien er nog verf achterblijft.

4. Schuur loszittende verfresten weg met een schuurblokje.

5. Hout spoel je na met white spirit.

 

De juiste verf kiezen

Verbruik

Met 1 liter lakverf kan je makkelijk 12 m² schilderen, maar hou er wel rekening mee dat je twee lagen moet aanbrengen. Voor een deur zonder glas wordt doorgaans een oppervlakte van 4 m² gerekend. Met 1 liter lakprimer of -grondverf haal je 10 m². Kies steeds een geschikte grondverf of primer: die is verschillend voor metaal, aluminium of hout.

 

Mat, satijn of glanzend?

Je kan kiezen voor een mat, half mat (satijnen) of glanzend eindresultaat. Dat is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar de verschillende lakverven hebben ook elk hun eigen kenmerken. Zo camoufleert een matte lakverf veel beter fouten en onregelmatigheden in de ondergrond. Alleen is zo’n finish doorgaans wat vlekgevoeliger en wat moeilijker te reinigen. Een glanzende lakverf vraagt dan weer een perfecte ondergrond. Maar die laat zich dan wel weer veel makkelijker schoonmaken, zelfs schrobben. Je kan natuurlijk ook altijd kiezen voor de gulden middenweg en gaan voor de voordelen van beide: satijn, de half matte of - zo je wil - de half glanzende variant.

 

Lakverf op waterbasis of solventbasis?

De eerste wordt verdund met water, terwijl voor de tweede white spirit nodig is. Dit geldt ook voor het behandelen van vlekken en het schoonmaken van je gereedschap.

Even wat voor- en nadelen van beide soorten op een rijtje:

Verven op oplosmiddelbasis of solventverven

  • Robuust
  • Krasbestendig
  • Bestand tegen huidvet (belangrijk bij deuren)
  • Dekkend vanaf eerste laag
  • Traag drogend, bijwerken is dus langer mogelijk
  • Wat moeilijker aan te brengen, opletten voor te grote laagdikte
  • Geurhinder bij drogen
  • Lichte kleuren vergelen

 

Verven op waterbasis

  • Bij vlekken en reinigen gereedschap enkel water nodig
  • Geen hinderlijke geur
  • Snel droog, dus sneller werken, maar minder tijd voor correcties
  • Makkelijker aan te brengen, maar meer lagen nodig
  • Kleurvast, geen vergeling
  • Vroeger wat gevoeliger voor vet, de nieuwe formules zijn resistenter

 

Wat heb je nodig?

 

Aan de slag!

1. Stof het deurblad een laatste keer grondig af. Verwijder de klink en de slotplaatjes en plak de niet te schilderen delen af. Neem de deur uit het kozijn of zet ze open en blokkeer ze met een spie of wig.

2. Breng een eerste grondlaag aan. Begin met de zijkant, de boven- en de onderkant. Bij een paneeldeur of een geprofileerde deur begin je best met randen, daarna met de tussenstukken. Wil je het deurkozijn en de omlijsting mee schilderen, schilder die dan als laatste: eerst de buitenkant, dan de binnenzijde.

3. Gebruik een kwast langs de sierlijsten en de randen. Haal de kwast vooraf langs een stukje schuurpapier, zo verwijder je losse haren.

4. De panelen schilder je met een lakrol. Haal met wat afplaktape eerst de pluisjes weg.

5. Deel het oppervlak op in gelijke stroken en werk steeds in twee richtingen eerst verticaal, nadien horizontaal. Overlap voor een optimale verdeling en werk steeds “nat in nat”: dat wil zeggen dat de verf die je overlapt, nog nat is. Zo voorkom je banen en strepen.

6. Rol een laatste keer van onder naar boven voor een egaal resultaat.

7. Na het drogen van de primer lichtjes opschuren en ontstoffen.

8. Breng daarna op dezelfde manier een eerste eindlaag aan.

9. Roer de lakverf grondig om en breng ze aan in dunne laagjes.

10. Na droging opnieuw lichtjes opschuren en ontstoffen.

11. Ook bij de tweede en laatste eindlaag werk je op dezelfde manier: Breng de verf kruiselings aan en eindig steeds in dezelfde richting, van onder naar boven.

12. Haal de tape weg zo snel je kan. Doe het zeker wanneer de verf nog nat, anders beschadig je de verflaag bij het verwijderen.

13. Lak heeft wel wat tijd nodig om volledig uit te harden. Een gemiddelde geven is moeilijk (kijk op de verpakking), maar reken op minstens een week.

14. Let er ook op dat je de deur niet meteen volledig sluit. Anders kleeft je verse verf misschien aan het kozijn.

15. Na het uitharden kan je tenslotte het beslag (klink, rozet en sleutelplaatje) terug monteren en vooral: nog heel lang genieten van je strak geschilderde deuren!