Alles wat je moet weten over laminaat: Voordelen, soorten en tips.

Laminaat is een vloerbekleding met ongelooflijk veel mogelijkheden en dat aan een zacht prijsje. Je kan kiezen uit een heleboel decors en afwerkingen. Naturel, licht, donker, grijs, verouderd, geborsteld, glad of geschuurd, marmer- en natuursteenimitatie, betonlook, … Er is een laminaat voor elk interieur. Laminaat is veelzijdig, betaalbaar, makkelijk te plaatsen en te reinigen. Nu in dat enorme aanbod nog de laminaatvloer vinden die bij je past.

Voordelen laminaat

Laminaat is een hoogtechnologisch product dat uitgebreid getest wordt alvorens het op de markt komt. Tijdens het productieproces wordt de kwaliteit dan ook nauwgezet gecontroleerd. Omdat laminaat steeds beter wordt, kan je tegenwoordig van wel erg goede productgaranties genieten : vanaf 5 jaar voor een budgetproduct, tot 25 jaar voor een kwaliteitsproduct. Zelfs een levenslange garantie is intussen al geen uitzondering meer.

Laminaatvloeren zijn:

  • Zeer sterk : kras-, stoot- en slagbestendig
  • Licht- en zonbestending, dus bijzonder kleurvast
  • Verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en varianten
  • Makkelijk te plaatsen dankzij de makkelijke kliksystemen
  • Makkelijk te onderhouden
  • Bijzonder hygiënisch, aangezien het geen stof opneemt
  • Betaalbaar: onklopbaar in prijs-kwaliteitsverhouding
  • Lange levensduur: Je kan dus genieten van een zeer uitgebreide productgarantie.

 

Soorten laminaat

Laminaat werd aanvankelijk aangeboden in twee versies, elk met een eigen verbindingssysteem.

Het tand- en groefsysteem

Hierbij was het nodig lijm aan te brengen op de verbinding, alvorens ze in elkaar te schuiven: best een arbeidsintensief karwei. Bovendien maak je makkelijk lijmvlekken en eenmaal gelegd kan je de vloer nooit meer uit elkaar halen. Vervelend en best wel wat gedoe, dus minder geschikt voor doe-het-zelvers. Daarom werd er een nieuw systeem ontwikkeld.

De klikverbinding

Bij kliklaminaat wordt plaatsen kinderspel, een beetje zoals een puzzel met grote stukken. De stroken of tegels klikken eenvoudigweg in elkaar. Er zijn veel kliksystemen, maar uiteindelijk komt het er op neer om de planken of tegels onder een bepaalde hoek in elkaar te haken. Je moet gewoon de richtlijnen van de fabrikant volgen, die je in elke verpakking vindt.  Voor elk systeem zijn ook makkelijke instructiefilmpjes voorhanden. Zo`n klikverbinding vormt een stevig geheel zonder zichtbare voegen. En je kan, als je wil, alles weer probleemloos uit elkaar halen. Dat is ook praktisch mocht je een beschadigde strook willen vervangen.

 

Laminaatvloeren met V-groef

V-groef laminaat is laminaat waarbij de planken een afschuinde zijkant hebben. Zo ontstaat er na de montage een V-vormige groef. Deze groeven geven de planken een extra natuurlijke uitstraling, waardoor je het geheel nauwelijks van een echte houten parketvloer kan onderscheiden. 

  • Natuurlijke afwerking: Perfect overeenkomend met de natuurlijke hout- en steensoort
  • Matte afwerking: Voor een stoere hedendaagse uitstraling
  • Gelakte afweking: Ideaal voor een stijlvol, glossy interieur
  • Verouderde, geschraapte of geborstelde afwerking: Het verweerde uiterlijk herinnert aan de authenticiteit van doorleefd, ambachtelijk parket.

 

Samenstelling van een kwalitatieve laminaatvloer

Bij de productie van laminaat gebruikt men een fotografisch proces waarbij men een decoratieve print onder hoge druk en temperatuur aanbrengt op een drager. Dit zie je niet alleen bij vloeren, maar ook bij een heleboel andere toepassingen zoals wand- en meubelpanelen.

 

Opbouw van een goede laminaatplank

Bij een kwalitatief product kan je minimaal 4 lagen onderscheiden. Die kunnen per variant wel verschillen van dikte.

  • Overlay: een transparante slijtlaag
  • Decorlaag: een foto van hout, tegels of een fantasietekening
  • Drager: HDF* geeft structuur en stabiliteit
  • Onderlaag: stabiliserend, vochtwerend, voorkomt vervorming

*HDF: High-density fibreboard. Dit is een doorontwikkeling en dus verbeterde versie van het bekende MDF.

 

Onderhoud

Laminaat is een erg makkelijke vloer: supersterk en onderhoudsvriendelijk, dat zeker, maar niet onderhoudsvrij. Om lang van je vloer te genieten is regelmatig stofzuigen eigenlijk het voornaamste. Een stofzuiger met zachte borsteltjes aan het uiteinde verwijdert zand, stof en vuil. Zo voorkom je krassen.

Hiernaast moet je je laminaat 1 tot 2 keer per jaar licht reinigen met lauw water. De meeste producenten bieden verder nog een uitgebreid gamma speciaal ontwikkelde schoonmaak- en onderhoudsproducten aan.

Bij vlekken op laminaat grijp je best zo snel mogelijk in. Probeer de vlek eerst te verwijderen met wat lauw water. Voeg eventueel was afwasmiddel toe. Een hardnekkige vlek kan je proberen weg te wrijven met een beetje wasbenzine.

Als je regelmatig onderhoudsproducten aanbrengt, geef je vlekken aanzienlijk minder kans om in te dringen. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen. Voor diepe krassen, deuken of beschadigingen zijn er universele reparatiekits ontwikkeld: bruikbaar voor elke kleur of glansgraad.

 

Afwerking

Al onze laminaat-vloeren komen legklaar uit de verpakking. Dat wil zeggen dat ze niet meer voorbereid of nabehandeld hoeven te worden. Je moet dus niets meer schuren, vernissen of oliën. Naast een ongelofelijk aantal kleuren en decors, heb je daarnaast ook nog eens de keuze uit een heleboel oppervlakstructuren en afwerkingen.

 

Controle en opslag van de materialen

Ga bij levering direct na of de bestelde materialen kloppen: kleur, hoeveelheid, gebreken… Ga bij schade of productiefouten niet aan de slag… maar neem contact op met je verdeler. Je laat alle materiaal, zowel vloer, ondervloer als accessoires, minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte. De minimale verwerkingstemperatuur voor laminaat parket bedraagt 18° de maximale luchtvochtigheidsgraad is 65 %.

 

Inspiratie en tips

Enkele vuistregels voor een optisch geslaagde uitstraling:

Je geeft een ruimte een heel andere uitstraling door je laminaat in een bepaalde richting te leggen maar ook door met kleur- en legpatronen te spelen. Leg je de stroken in de lengte, dan laat je een ruimte dieper lijken. Dwars gelegd ontstaat dan weer een breder effect.

Hou in ieder geval rekening met de lichtinval en looprichting. Lange en brede vloerdelen vragen om een wat grotere ruimte. Kleuren hebben ook een grote invloed: lichtere vloeren verruimen, terwijl een donkere tint de ruimte wat kleiner maakt.

Probeer ook eens verschillende combinaties. Speel met verschillende formaten planken en XXL-planken. Alles kan zolang de stroken maar op elkaar aansluiten.

Momenteel zijn visgraatmotieven en lange brede planken erg populair. Niet zo vreemd, hiermee kom je het dichtst in de buurt van de erg gewilde, ambachtelijke en authentieke klooster-of kasteelvloeren.

Er zijn ook brochures en stalen voorhanden om alles thuis eerst eens te bekijken.

Aan de slag

Onze legklare laminaatvloeren zijn voorzien van een handig kliksysteem, ontwikkeld voor een zwevende plaatsing. Bij zo’n zwevende plaatsing rusten de planken simpelweg op de ondergrond, onderling stevig met elkaar verbonden dankzij het kliksysteem. Eenvoudig en dus ideaal voor doe-het-zelvers!

Hoewel de meeste producenten inspanningen leveren om decorherhalingen te voorkomen, meng je best de planken van de verschillende pakken onder elkaar voor een zo natuurlijk mogelijk effect. Klik ze in elkaar volgens de richtlijnen van de producent. Let op, één producent kan bij verschillende collecties, verschillende kliksystemen toepassen, kijk dit even na.

Laat rondom in de ruimte een uitzettingsvoeg van 8 à 10 mm, ook rondom verwarmingsbuizen. Dit lijkt veel, maar maak je geen zorgen, je ziet dit niet meer nadat je de plinten geplaatst hebt. Laminaat werkt, het krimpt en zet uit naargelang de veranderende luchtvochtigheidsgraad, gelijkmatig in lengte en in breedte.

De maximale lengte x breedte is 13 bij 13 m, een theoretische oppervlakte van 169 m² dus. Maar bij een plaatsing van kamer tot kamer, over een gang heen, of als de ene kamer niet en de andere wel verwarmd wordt, raden we aan de laminaatvloer te onderbreken met uitzettingsvoegen en deze af te werken met een geschikt profiel. Dit valt het minste op onder de deuren.

Dwarsvoegen (kopse voegen) in je plankenrij moet je minstens 30 cm laten verspringen ten opzichte van je voorgaande rij.

 

Voorbereiding & checklist

Tip: Vermijd deze fouten bij het leggen van een laminaatvloer:

  • Te snel leggen (niet acclimatiseren)
  • Snijverlies vergeten meerekenen en te weinig bestellen
  • Ongeschikte ondergrond: ongelijk, niet vlak genoeg
  • Leginstructies vergeten te lezen: richtlijnen verschillen per merk, zelfs per collectie

 

Daarom deze checklist voordat je je keuze maakt en je met de plaatsing begint.

Is de dekvloer voldoende droog?

Een dekvloer of chape (zandcementvloer, anhydrietvloer) tot 5 cm dikte droogt zo’n 1 cm per week. Voor elke bijkomende cm reken je best 2 weken extra.

Op nieuwe ondergronden voorzie je best een vochtscherm. Gebruik hiervoor een geschikte PE-plasticfolie. Je laat de stroken van deze folie 20 cm overlappen en kleeft ze aan elkaar met een aluminium tape. Zo’n vochtscherm is steeds nodig op de begane grond, maar ook bij grote temperatuurverschillen met onderliggende ruimtes. Op houten ondergronden gebruik je beter nooit PE-folie.

 

Gebruik ik de geschikte ondervloer?

Tussen het laminaat en de ondergrond installeer je best een ondervloer, ontwikkeld voor laminaat. Zo’n ondervloer is belangrijk voor de damp- en waterdichtheid. Hij beheerst de luchtvochtigheid, drukvastheid en optimale veroudering van je laminaatvloer. Hij controleert ook de geluiddemping: zowel in de kamer, als in de onderliggende ruimte. De ondervloer regelt ook de thermische isolatie: Hij voorkomt van warmteverlies.

PVC, linoleum of tapijt moet je steeds verwijderen. Je zorgt in ieder geval best voor een schone, stofvrije, zo egaal mogelijke ondergrond. Hoe beter de toestand van de ondergrond, hoe makkelijker je vloer en ondervloer kan installeren en dat vertaalt zich uiteindelijk in een beter eindresultaat. Is je ondervloer voorzien van een alu-zijde, dan leg je deze steeds naar boven.

 

De juiste vloer voor de ruimte waar je hem wil leggen?

Laminaatvloeren zijn opgedeeld in gebruiksklassen. Dit maakt het makkelijk de verschillende kwaliteiten goed te vergelijken. Aan zo’n classificatie gaan uitgebreide labo- en praktijktesten vooraf.

Deze normering baseert zich op de slijtvastheid van het laminaat. Die wordt grotendeels bepaald door de dikte van de slijtlaag. Je vindt intussen 3 erkende klassen: van licht tot zwaar huishoudelijk gebruik (W21, W22, W23) en nog 4 normen voor gebruik op de projectmarkt (W31, W32, W33, W34).

Je bent al gauw geneigd om voor een robuuste, slijtvaste kwaliteit laminaat met een dikke toplaag te kiezen. Dat is zeker verstandig voor een (thuis-) kantoor of een druk belopen ruimte. Daar streef je best naar een klasse W23 of hoger. Maar voor slaapkamers, bergingen en minder belopen ruimtes volstaat klasse W22 eigenlijk ruimschoots.

 

Is de ruimte geschikt voor laminaat?

Al onze laminaten zijn geschikt voor vloerverwarming. Toch lees je best aandachtig de instructies door van de producent. We geven je alvast de volgende basisregels mee:

  • Je verwarmingsbuizen moeten minstens bedekt zijn met zo’n 3 cm cement.
  • Grotere barsten en uitsnijdingen in je ondervloer vul je op met polyester of epoxyhars.
  • Zorg voor een goede stabiele ondergrond.
  • Gebruik een folie en ondervloer geschikt voor vloerverwarming.
  • De vochtigheidsgraad van chape (zandcementvloer, anhydrietvloer) bij vloerverwarming mag slechts 1,5 % bedragen. Bij een gewone verwarming 2,3 %. Anders gezegd: echt goed droog.
  • Voor de optimale rentabiliteit van je verwarmingssysteem plaats je best een zo dun mogelijke vloer.
  • Vloerverwarming brengt geen bijkomend onderhoud mee voor je laminaat. Let er wel op dat de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte zo’n 45 à 65 % bedraagt. Zo heb je minder risico op vervorming.
  • Belangrijk is dat je de verwarming voor de plaatsing van je vloer al enkele weken vooraf inschakelt. Doe dit aanvankelijk op halve kracht, laat de temperatuur in kleine sprongen (per 5° C) stijgen, tot de maximumtemperatuur bereikt wordt. Die hou je aan gedurende 5 dagen. Enkele dagen voor de plaatsing breng de temperatuur terug net onder de 20°. Na de plaatsing voer je temperatuur weer rustig stapsgewijs op. Let op dat je de maximumtemperatuur van 28° C nooit overschrijdt. En blijf letten op de luchtvochtigheid.
  • Leg zeker geen isolerende tapijten op de vloer. Hierdoor hoopt de warmte zich plaatselijk op en kan er lokaal vervorming optreden.
  • Vraag bij twijfel na bij je verwarmingsinstallateur.

 

Laminaat in vochtige ruimtes?

Laminaat kan je ook toepassen in vochtige ruimtes. Sommige collecties zijn speciaal hiervoor ontwikkeld en voorzien van vochtbestendige coating. Voor structureel natte ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en beperkte ventilatie, (denk vb.  aan geïsoleerde badkamers met dubbel glas), is LVT eigenlijk een betere oplossing.

 

Plinten en accessoires?

Biedt de leverancier je bijpassende plinten en accessoires? Kijk vooraf even wat kan. Wat zijn de mogelijkheden op trappen? Welke profielen biedt de leverancier aan? Plinten plaats je best met plaatsingsklemmen om de 40 cm of met montagelijm. Lijm de plinten steeds op de muur en nooit op vloer.

 

Hoeveel vloer heb ik nodig?

Je kan best vooraf even een banenplan maken. Hierbij denk je na over het patroon of het verband waarin je de vloer wil leggen. Leg de banen zo veel mogelijk in de richting van de lichtinval. Een wildverband is het voordeligste. Reken hierbij zo’n 10 % snijverlies. Bij een visgraatpatroon loopt dit op tot meer dan 15 %. Een beetje overschot is zeker niet erg. Door het kliksysteem zijn sterk vervuilde en zwaar beschadigde stroken of tegels eenvoudig te vervangen.

Lees in ieder geval aandachtig de bijgevoegde leginstructies in de verpakking. Dit bespaart je ongetwijfeld heel wat tijd achteraf.