Stappenplan: Aan de slag met vinyl

Ben je op zoek naar een bijzonder praktische vloer, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie? Denk dan zeker aan Luxury Vinyl Tiles (LVT). LVT wordt elke dag populairder. Je kan uit ontelbare patronen en varianten kiezen. Je vindt voor de hand liggende houtstroken in plankvorm, maar evengoed LVT-tegels in natuursteen- of betonlook. Ga je voor een strak en glad uitzicht? Of kies je een rustieke look met uitgesproken voegen en een voelbare structuur? Er is voor elk wat wils. Momenteel zijn visgraatmotieven en lange brede planken erg populair. Niet zo vreemd, hiermee kom je het dichtst in de buurt van de erg gegeerde, traditionele en authentieke klooster- of kasteelvloeren.

 

Legtips

Vermijd deze fouten bij het leggen van een LVT vloer:

  • Te snel leggen (niet acclimatiseren)
  • Snijverlies vergeten meerekenen en te weinig bestellen
  • Te ongelijke ondergrond, niet vlak genoeg
  • Leginstructies vergeten te lezen…

 

Neem je een vakman onder de arm of ga je zelf aan de slag?

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan is loose lay de beste oplossing. Kan je rekenen op een ervaren vakman? Dan behoort een dryback LVT tot de mogelijkheden.

 

Is de dekvloer voldoende droog en glad?

Een dekvloer of chape (zandcement en/of Anhydriet) van 5 cm dikte droogt zo’n 1 cm per week. Voor elke bijkomende cm reken je best 2 weken extra. Is er egalisering nodig? Voorzie daarvoor 12 u droogtijd per mm. Er zijn producten die sneller drogen, maar die zijn ook duurder.

 

Vind je de juiste plinten en accessoires in jouw smaak?

Biedt de leverancier je bijpassende plinten en accessoires? Kijk vooraf het aanbod even na.

 

Is het de juiste vloer voor de ruimte waar je hem wil leggen?

Wil je een robuuste, slijtvaste, hoge kwaliteit LVT voor een druk belopen ruimte thuis (living) of op kantoor? Dan kies je voor LVT met een slijtlaag van zo’n 0,55 mm. Voor slaapkamers, bergingen en minder belopen ruimtes volstaat een slijtlaag van 0,33 mm ruimschoots. Komt je LVT terecht in een ruimte met veel direct zonlicht, en wordt de ruimte erg heet? Raadpleeg dan eerst de technische fiche van de producent. Vaak worden vb. veranda’s veel te warm en zijn ze daarom niet geschikt. Voor de meeste gewone ruimtes is er geen probleem.

 

Hoeveel vloer heb je nodig?

Je kan best vooraf even een banenplan maken. Hierbij denk je na over het patroon en het verband waarin je de vloer wil leggen. Leg de banen zo veel mogelijk in de richting van de lichtinval. Een wildverband is het voordeligste (en het mooiste). Reken hierbij zo’n 10% snijverlies. Bij een visgraatpatroon loopt dit op tot meer dan 15%.

 

Lees in elk geval aandachtig de leginstructies die in de verpakking bijgevoegd zijn. Dit bespaart je heel wat tijd en zo ben je direct juist bezig.

 

Controle en opslag van de materialen

Ga bij de levering meteen na of de bestelde materialen kloppen: kleur, hoeveelheid, gebreken… Je laat al het materiaal (vloer, ondervloer, …) minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je aan de slag wil. De minimale verwerkingstemperatuur voor LVT bedraagt 17 ° C.