Een verfborstel voor elke klus

Een geschikte verfborstel is heel belangrijk als je aan het schilderen gaat. Je streeft immers naar een perfect resultaat. Maar voor elk type verf bestaat er een andere, ideale borstel. Dus hoe maak je de juiste keuze? Heel eenvoudig. Je kiest altijd juist met deze vuistregel: “Hoe synthetischer de verf, hoe natuurlijker de kwast. Hoe natuurlijker de verf, hoe synthetischer de kwast.“ Klinkt dit gek in de oren? Geen nood. We zetten alles even op een rijtje:

Soorten verfborstels, vorm en functie

Ronde verfborstel

De ronde verfborstel is de meest gebruikte. Het is een echte allrounder: ideaal voor het lakken van deuren en raamomlijstingen. Kortom, geschikt voor nauwkeurig lakwerk op kleinere oppervlakken.

 

Platte verfborstel

Nog zo’n allrounder, maar dan voor wat bredere oppervlakken. Hij is voorhanden in verschillende breedtes en diktes. Ideaal voor beitsen en vernissen.

 

Puntverfborstel

Deze worden gebruikt voor nauwkeurig en precies aflijnwerk. Wist je dat bij een kwaliteitsvolle puntverfborstel de vezels met de hand in puntvorm in de bus aangebracht worden? Bij puntverfborstel van mindere kwaliteit vertrekt men van een gewone ronde verfborstel waaraan een punt wordt geschoren. Dan worden de uiteinden van de vezels echter beschadigd en verliest de verfborstel sneller zijn vorm.

 

Blokverfborstel

Blokverfborstel of blokwitters zijn geschikt voor grote en/of ruwe oppervlakken. Door hun lange haren kunnen ze grote hoeveelheden verf opnemen en bereiken ze de kleinste en diepste poriën. Ze zijn zeer geschikt voor acrylverf, latex en decoratieve kalktoepassingen zoals kalei.

 

Radiatorverfborstel

Deze verfborstels hebben een lange steel en knik in de bus. Ideaal om verf aan te brengen op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals achter een radiator…

 

Lionpenselen

Fijne penselen, recht of met gebogen bus. Deze penselen zijn onmisbaar voor kleine herstellingen of heel precieze werkjes.

 

 

Waaraan herken je een verfborstel van goede kwaliteit?

Wel, je herkent die aan de zorg van de samenstelling en de kwaliteit van de onderdelen. Een goede kwaliteitsverfborstel is uitgevoerd met een beukenhouten steel, gevernist of niet.

Het materiaal van de bus (dat is het metalen deel op het eind van de steel, waarin de haren verlijmd zitten) is idealiter uitgevoerd in inox/rvs. Dat is robuuster en minder roestgevoelig dan verzinkt blik en hoogwaardiger dan plastic.

Bij een ronde of gepunte kwaliteitsverfborstel neemt de betere producent meestal de moeite deverfborstel op te binden. Dat wil zeggen dat er een touwtje om de haren heen gaat, net onder de bus. Dit doet men om te kunnen afwisselen in soepelheid. Een “soepele” verf vraagt een “soepele” verfborstel: in dat geval kan je het touwtje er af halen.

Een taaiere verf vraagt een taaiere verfborstel: dan laat je het touwtje beter zitten of breng je het terug aan. Enkel ronde en puntverfborstel worden opgebonden met zo’n touwtje, platte borstels nooit.

 

Verfborstels schoonmaken en bewaren

Reinigen van verfborstels van 100% synthetische vezels

  • De resterende verf kan je zo veel mogelijk verwijderen door de verfborstel goed uit te strijken.
  • Gebruik geen plamuurmes. Daar gaan synthetische vezels van krullen.
  • Heb je geschilderd met watergedragen verf? Dan spoel je de kwast gewoon grondig met water. Een specifieke borstelreiniger is dan niet nodig.
  • Wrijf de borstel droog met een doek. Klaar.

 

Verfborstels bewaren

  • Werk je de dag nadien verder en wil je je kwasten kort bewaren? Probeer ze dan zo veel mogelijk luchtdicht te verpakken. Wikkel ze bijvoorbeeld in plastic.
  • Je bewaart ze best liggend op een koele plaats.
  • Na afloop van een klus, bewaar je de schoongemaakte verfborstel nooit rechtopstaand op de haren. Dit kan de vorm van de haren beschadigen, wat de kwaliteit van het schilderwerk nadien niet ten goede komt.
  • Synthetische haren kan je met warm water terug in hun oorspronkelijke vorm brengen. 

 

*Tip*

Bewaar jouw verfborstels hangend of liggend, op een koele plek.