Kleurencombinaties voor je woning: Hoe je verschillende kleuren in je interieur combineert.

Geschreven door Valerie. Leestijd 3 minuten.

De kleuren die je in je interieur gebruikt, hebben een grote invloed op de sfeer en uitstraling van je woning. Een goede kleurencombinatie kan ervoor zorgen dat je huis er stijlvol en harmonieus uitziet, terwijl een verkeerde keuze kan leiden tot een onrustig en onaangenaam gevoel. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips om verschillende kleuren in je interieur te combineren.

60-30-10 regel

Voor het kiezen van je kleurenpalet is de 60-30-10 regel de meest gebruikte. Dit wil zeggen dat je drie à vier kleuren gebruikt waarbij het percentage het gebruik bepaald.

 

60%: Dit is de kleur die het meest aanwezig zal zijn in je ruimte. Denk maar aan de muren of vloeren.

30%: Dit is een kleur die ook sterk aanwezig zal zijn in je ruimte. Enkele voorbeelden: gordijnen, sofa, tapijt enzovoort.

10%: Hier spreken we over details in je ruimte. De kussens in de zetel, verlichting of andere decoratieve elementen.

In deze blog nemen we onderstaande foto als voorbeeld.

Een kleur gezien die je leuk vindt? Bestel dan zeker hier je gratis Ornade kleurenwaaier of een A5 staal.

Kies een basiskleur

Een goede kleurencombinatie begint met het kiezen van een basiskleur. Dit is de kleur die je als uitgangspunt neemt en die het meest prominent aanwezig is in je interieur. Vaak is dit een neutrale kleur, zoals wit, grijs, beige of zwart. Deze kleuren vormen een goede basis voor de rest van je kleurenpalet.

In bovenstaande foto is de kleur Ornade 02- Nordic White de basiskleur.

Voeg een accentkleur toe

Eenmaal gekozen voor een basiskleur, kun je accentkleuren toevoegen om je interieur meer diepte en interesse te geven. Kies kleuren die passen bij de basiskleur, maar die toch voldoende contrast bieden. Denk aan pastelkleuren zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of ga voor gedurfde kleuren zoals felrood, geel of blauw. Houd er rekening mee dat je niet te veel accentkleuren gebruikt, omdat dit je interieur onrustig kan maken.

In bovenstaand voorbeeld is de kleur Ornade 15 - Cardamom het accentkleur. 

Gebruik kleuren uit dezelfde familie

Een andere manier om verschillende kleuren harmonieus te combineren, is door kleuren uit dezelfde familie te gebruiken. Dit betekent dat je kleuren kiest die dezelfde basis hebben, zoals pastelkleuren, aardetinten of juist felle kleuren. Door deze kleuren te combineren creëer je een samenhangend geheel, zonder dat het saai wordt.

In dit voorbeeld heeft het tapijt dezelfde kleur als de muur. De accentkleur komt overeen met de plant. Dit zorgt voor een goede harmonie. 

Experimenteer met kleurcontrasten

Als je houdt van een wat gewaagder interieur, kun je ook experimenteren met kleurcontrasten. Dit betekent dat je kleuren kiest die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel, zoals rood en groen, geel en paars, of blauw en oranje. Door deze kleuren naast elkaar te gebruiken, ontstaat er een sterk contrast dat voor een speels en opvallend effect zorgt. Zorg er wel voor dat je niet te veel contrast gebruikt, omdat dit ook snel druk en chaotisch kan worden.

In dit voorbeeld zit het kleurcontrast in de zwarte details in het tapijt ten opzichte van de witte muur.

 

Nood aan kleurinspiratie? Bestel dan zeker hier je gratis Ornade kleurenwaaier of een A5 staal. Deze is samengesteld door 2 Belgische interieurarchitecten.