Stappenplan voor het schilderen van muren en plafond.

Natuurlijke tinten die rust en harmonie uitstralen, gedurfde kleurexplosies die je persoonlijkheid weerspiegelen, of misschien een combinatie van beide? Het schilderen van je woning biedt een unieke kans om een frisse, nieuwe uitstraling te creëren die past bij jouw stijl en smaak. Maar waar begin je? Geen zorgen, in deze blog gaan we je begeleiden door een stapsgewijs proces om je te helpen bij het schilderen van je woning als een ware professional. 

Plafond schilderen met primer en nadien de afwerklaag

Stap 1: Haal de plafondverlichting weg.

Stap 2: Krijgen de muren een andere kleur dan het plafond? Plak de randen dan af met maskeerfolie voorzien van een geschikte schilderstape (geel, paars of blauw).

Stap 3: Giet de verf uit de verpakking over in je verfemmer en roer stevig om, van onder naar boven.

Stap 4: Kijk je borstel na op losse haren en verwijder die. Maak je nieuwe verfrol eerst eens nat, en verwijder meteen overtollig water.

Stap 5: Schilder eerst de randen en de hoeken met een borstel of gebruik een klein rolletje voor dezelfde structuur.

Stap 6: Verdeel je plafond in denkbeeldige vierkante vakken van 1 m². Begin te schilderen bij een raam en schilder vervolgens weg van het raam.

Stap 7: Werk steeds kruiselings en verdeel de verf goed in alle richtingen.

Stap 8: Eindig in elk vak door af te rollen in de richting van het licht (het raam) of van het vorig vak. Werk steeds “nat in nat” bij overlappingen. Dat wil zeggen dat de strook die je overlapt nog nat moet zijn. Zo voorkom je strepen. 

Gebruik je een primer van goede kwaliteit, dan is 1 laag voldoende. Een grondverf is vaak na 30 minuten al droog. Toch wacht je beter een uur of 6 voordat je de afwerklagen aanbrengt.

Tip

Natuurlijk wil je wel eens een pauze nemen of wil je stoppen en de dag nadien verder werken. Je hoeft je borstels en rollen dan niet meteen uit te wassen. Wikkel ze in plastic of aluminiumfolie en bewaar ze op een koele plaats. Zo drogen ze niet uit.

De eind- of afwerklaag op het plafond breng je aan met dezelfde borstel en rollen (wel even uitspoelen). Hoewel de meeste muurverven geschikt zijn voor plafonds worden er ook speciaal ontwikkelde plafondverven aangeboden. Die zijn extra mat en camoufleren daardoor kleine fouten in het plafond. Door dat ze wat trager drogen, zie je ook minder aanzetten van je verfrol.

 

Muren schilderen met primer en nadien de afwerklaag

Het zal je wellicht niet verbazen dat we bij muren op min of meer dezelfde manier  werken als bij het plafond, met andere woorden:

Stap 1: Giet de verf uit de verpakking over in je verfemmer en roer stevig om.

Stap 2: Kijk je borstel na op losse haren en verwijder die.

Stap 3: Maak je nieuwe verfrol eerst eens nat.

Stap 4: Schilder eerst de randen en de hoeken met een borstel of een klein rolletje voor dezelfde structuur.

Stap 5: Verdeel je muren in denkbeeldige vierkante vakken van 1 m² werk steeds kruiselings en nat in nat. Dit wil zeggen dat de strook die je overlapt nog nat moet zijn.

Eén dikke verf laag is minder goed dan twee normale lagen, de kern van de laag blijft dan te lang zacht. Zo krijg je problemen bij het drogen. Twee afwerklagen zijn bovendien veel sterker en beter voor een gelijkmatige finish.

Tussen 2 lagen schuren? Niet nodig tenzij je fouten ontdekt. Stof dan wel goed af. Het is moeilijk een exact verbruik op te geven. Dit hangt sterk af van de  ondergrond, maar reken ongeveer zo’n 8 tot 10 m² voor 1 liter. Op glasweefsel en vliesbehang heb je 15 % meer nodig. Muurverf droogt over het algemeen snel. Wacht toch 4 à 6 uur om een volgende laag aan te brengen.

Stap 6: Breng tenslotte een laatste afwerklaag aan. Volg dezelfde werkwijze als bij de primer. Werk op het einde steeds van onder naar boven. Haal de schilderstape zo snel mogelijk weg. Als alles droog is, kan je folies en karton opruimen, de schakelaars en stopcontacten weer vrijmaken en de afdekplaatjes terug monteren.

Je kamer staat nu te stralen in een nieuw jasje. Dit is het ideale moment om enkele nieuwe decoratiestukken aan te schaffen die je interieur helemaal doen knallen. Maar vooral om languit te genieten van je nieuwe interieur.