Stappenplan: Wanden renoveren met glasweefselbehang of renovatievlies

Muren krijgen veel te verduren: deuken, krassen, barsten, vlekken… Of het nu komt door veroudering, intensief gebruik of net wat te actieve kinderen, het ziet er niet uit. En het is vaak duur of omslachtig om ze weer een frisse uitstraling te geven. Gelukkig zijn er glasweefselbehang en renovatievlies om je wanden snel weer een keurig, nieuw jasje te geven.

 

Stap voor stap aan de slag

Stap 1

Verwijder oud behang en loszittende oude verf. Dat kan met een afsteekmes of een behangafweekmiddel (bikker).

 

Stap 2

Herstel beschadigingen zoveel mogelijk met een vulmiddel. Laat goed drogen, schuur glad en stof grondig af.

 

Stap 3

Sterk zuigende ondergronden zoals nieuw pleisterwerk, Gyproc-platen of hout, behandel je best vooraf met een aangepast voorstrijkmiddel. Dit bespaart je nadien heel wat lijm.

 

Stap 4

Zet een loodlijn uit op de muur. Dat is een lange, loodrechte potloodlijn waar je tegenaan begint te behangen. Je gebruik hiervoor best een schietlood of een lange waterpas.

 

Stap 5

Verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten.

 

Stap 6

Knip je stroken behang zo’n 5 à 10 cm langer dan de hoogte van de muur.

 

Stap 7

Lijm de muur gelijkmatig in, net iets breder dan de breedte van het behang. Dit doe je met een vachtroller, voor de hoeken en kantjes gebruik je best een kwast.

 

Stap 8

Breng de eerste baan aan langs de loodlijn. Start bovenaan met 5 à 10 cm overlap. Druk met een spatel goed in de lijm aan en strijk luchtbellen glad. Bij binnenhoeken snijd je het behang door. Dit is niet nodig bij buitenhoeken.

 

Stap 9

Snijd bovenaan het teveel aan behang weg met een scherp mes. Snij hiermee ook schakelaar en stopcontacten uit en breng de afdekplaatjes opnieuw aan.

 

Stap 10

Als afwerking kan je met een nadenroller en wat lijm de naden nog eens extra aandrukken, zodat ze nog minder zichtbaar worden. Zolang de lijm nog nat is, kan je het teveel gewoon met een spons wegvegen.